Rusza X edycja programu Żółty Talerz.

Program realizuje następujące cele:

  1. Przeciwdziałanie niedożywieniu wśród dzieci w Polsce.

Kulczyk Foundation wspiera żywienie około 10 000 niedożywionych dzieci w Polsce. Cel ten realizowany jest poprzez wsparcie systemu żywienia dzieci, tj. dofinansowanie placówek wsparcia dziennego, które zapewniają dzieciom ciepłe posiłki. Wierzymy, że atmosfera troski oraz wspólne czynienie dobra pomogą dzieciom w potrzebie, a także pozytywnie wpłyną na ich nawyki żywieniowe.

  1. Poprawa dostępności zdrowych i dobrych jakościowo posiłków w placówkach wsparcia dziennego i świetlicach środowiskowych.

Dzięki naszemu wsparciu placówki i organizacje uczestniczące w Programie mogą kupować świeże, zdrowe i dostosowane do potrzeb dzieci produkty.

  1. Edukacja dla dzieci oraz opiekunek_ów, koordynatorek_ów w placówkach wspierających dzieci.

Dla dzieci: edukacja żywieniowa, kulinarna oraz równościowa, w formie warsztatów stacjonarne w Pracowni Efektu Domina oraz online. Realizujemy również wydarzenia specjalne takie jak coroczne Świąteczne Warsztaty Wypieku Piernika, Dzień Dziecka z Żółtym Talerzem czy Konkurs “Zdrowo Nakręceni”

Dla opiekunek_ów i koordynatorek_ów w placówkach wspierających dzieci: edukacja z zakresu psychologii żywieniowej, dietetyki oraz psychologii dziecięcej, realizowań w formie głównie w formie warsztatów online – tak by zapewnić jak najszerszy dostęp. Dodatkowo, by ułatwić dostęp do edukacji, przygotowaliśmy we współpracy z ekspertkami 3 scenariusze zajęć edukacyjnych dot. żywienia oraz 1 scenariusz dot. równości w kuchni.

O programie | Żółty Talerz (zoltytalerz.pl)

Facebook
Przejdź do treści