Ognisko 2019

Do Ogniska przed świętami zawitał Gwiazdor. Na początek było trochę słodkości, które przygotowywaliśmy dnia poprzedniego, a później przeszliśmy do najważniejszego – rozpakowywania prezentów. Każdy dostał swój wymarzony upominek, np. ukulele, keyboard, samolot sterowany, słodkiego pluszaka do przytulania i wiele innych. Było mnóstwo radości, a ze wzruszenia pojawiło się nawet kilka łez.

W piątek 29 listopada w naszym Ognisku gościliśmy młodzież z fundacji KreAdukacja. Zrobili nam cudowny prezent andrzejkowy – przyszli do nas z zabawami, muzyką, wróżbami i poczęstunkiem. Impreza była znakomita – tańczyli wszyscy. Zresztą, zdjęcia są temu potwierdzeniem. Dziękujemy fundacji KreAdukacja z całego serduszka i zapraszamy do nas ponownie!

W piątek 22 listopada gościliśmy panią pielęgniarkę i jesteśmy zachwyceni! Nauczyliśmy się zasad udzielania pierwszej pomocy, przećwiczyliśmy resuscytację oraz zajęliśmy się nakładaniem opatrunków i bandaży – możemy śmiało powiedzieć, że zajęcia się udały.

W piątek, 8 listopada w Ognisku odbyły się zajęcia, poświęcone 101. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Dzieci wykazały się obszerną wiedzą i znajomością nie tylko faktów historycznych, ale i piosenek patriotycznych. Spędziliśmy czas śpiewając, rozmawiając o wolności i niepodległości, i możemy dumnie powiedzieć: wyrośnie z nas pokolenie patriotów!

31 października w Ognisku odbyła się huczna impreza: święto Halloween połączyliśmy z comiesięcznym świętowaniem imienin i urodzin naszych wychowanków. Bal przebierańców był świetnym pomysłem! Założyliśmy stroje, porozmawialiśmy o Dniu Wszystkich Świętych oraz o Halloween, zjedliśmy przepyszny poczęstunek i zaczęła się zabawa.

30 października odwiedziliśmy cmentarz przy ul. Lipowej w Lublinie. Zapaliliśmy znicze na pomniku „dzieci zamojszczyzny”, ofiar hitlerowskich z 1943 roku, a także przy pomniku ofiar zbrodni katyńskiej z 1940 roku. Po powrocie pani Ania opowiedziała nam o polskich, ale nie tylko, tradycjach związanych dniem Wszystkich Śwętych, z dniem zadusznym oraz o halloweenowych zabawach. 


W październiku w Ognisku na zajęciach kulinarnych sporo wypiekaliśmy.Na jednych zajęciach przygotowalismy ciasto z gruszkami. Potrzebowaliśmy do tego: mąki, jajek, proszku do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaliśmy,gruszki pokroiliśmy, wyłożyliśmy do blaszki i do piekarnika na 45 min. Pysznie wyszło 😉
Na kolejnych zajęciach piekliśmy pizzę. Ciasto przygotowaliśmy z mąki, mleka, drożdzy, cukru, soli i kilku łyżeczek oleju.Na zrobione wcześniej ciasto dodaliśmy kilka podstawowych, ulubionych składników, włożyliśmy do piekarnika i po 30 minutach mieliśmy pierwszej klasy pizzę.
W tym miesiącu odwiedziliśmy również Bibliotekę Wojewódzką. Panie przygotowały dla nas  warsztaty na temat przyjaźni. Były równiez zajecia plastyczne. A na zdjęciach można zobaczyć, jak tam czas spędziliśmy.

W ostatni piątek miesiąca zorganizowaliśmy w Ognisku imprezę urodzinowo-imieninową dla wszystkich podopiecznych, którzy obchodzili swoje święto we wrześniu. Był tort,  ciasteczka, przekąski i śpiewane Sto Lat. A jak się bawiliśmy można zobaczyć na zdjęciach.

Wraz z rozpoczęciem nowego roku szkolnego Środowiskowe Ognisko Wychowawcze TPD zaprasza dzieci w wieku 6-14 lat do świetlicy. Pomożemy Ci odrobić lekcje, zapewnimy ciekawe zajęcia, a także mnóstwo gier i  zabawek, które umilą Twój czas wolny. Znajdziesz u nas świetną zabawę i fajne towarzystwo. Przyjdź z rodzicem i zapisz się.

W ostatnim  czasie na naszym świetlicowym stole zagościły knedle ze śliwkami. Łatwe do zrobieni, a jakie pyszne.  Potrzebowaliśmy do tego twarogu, mąki, jajka, cukru i śliwek. Każdy przygotował dla siebie swojego knedelka, a z reszty ciasta ugotowaliśmy kluski leniwe. Podawaliśmy je z masłem.  Wszyscy się nimi zajadaliśmy.

Na kolejnych zajęciach robiliśmy jesienne zapiekanki. Jesienne- bo z pieczarkami. Chleb tostowy, ser i pieczarki w połączeniu smakują obłędnie. Koniecznie spróbujcie!

Powrót po wakacjach. Na zajęciach w ognisku zrobiliśmy piękne notesy, w których to zostaną zapisane nasze jesienne przemyślenia i marzenia. Na zajęciach kulinarnych przypomnieliśmy sobie morskie wakacje i przyrządziliśmy chrupiące ośmiorniczki… z parówek! Kiedy dopisała nam pogoda, cieszyliśmy się jeszcze ciepłym jesiennym słoneczkiem na placu zabaw, a pod koniec tygodnia zostawiliśmy sobie „list do przyszłości” na naszej ścianie-tablicy.

20190909_155724.jpg20190909_160102.jpgIMG_20190905_173047.jpg
IMG_20190905_172428.jpgIMG_20190906_170645.jpg


5 czerwca podopieczni Środowiskowego Ogniska Wychowawczego z opiekunami pojechali do Helenowa na zorganizowany tam przez Zarząd Głowny TPD uroczysty Dzień Dziecka. Nasi podpieczni zaprosili wszystkich gości do degustacji sałatki owocowej.  Atrakcj było bardzo dużo, każdy znalazł coś dla siebie. Były występy artysytczne, można było poskakać na terampolinach, były dmuchane zamki, poczęstunek i przekąski. Czas upłynął na dobrej zabawie. Pogoda dopisała.

DD_Helenów19.11.JPG


Zajęcia kulinarne w maju:
– sałatka z kurczakiem. Dodaliśmy do niej  filet z piersi kurczaka, ananasa, kukurydzę , paprykę i pomidorki koktajlowe. Wymieszaliśmy wszystko z sosem, który wcześniej sami przygotowaliśmy.
– racuszki owsiane. Przygotowaliśmy je z płatków owsianych, jabłek i jajek. Wszystko wymieszaliśmy i upiekliśmy w opiekaczu. Niektórzy zajadali je z dodatkiem dżemu, a niektórzy bez niczego. Wszystkie rozeszły się w kilka minut.
– jajka faszerowane awokado. 
Z ugotowanych na twardo jajek wyjęliśmy żółtka, wymieszaliśmy je z rozgniecionym awokado i doprawiliśmy solą i pieprzem, a następnie połówki jajek napełniliśmy farszem. Jajka zniknęły z talerzy szybko. Wszystkim bardzo smakowało.

Tesco-maj-19.15.jpg


5 czerwca odbędzie wyjazd do Helenowa na  piknik organizowany przez TPD z okazji Dnia Dziecka. W programie warsztaty kulinarne, promujące program Tesco „Zdrowo Jeść”, na których będziemy przygotowywać sałatkę owocową. Organizujemy również gry i zabawy dla dzieci. Zapraszamy naszych wychowanków do dobrej zabawy!


Pod koniec kwietnia w Ognisku odbyły się zajęcia kulinarne. Nasze dzieci przyrządziły przepyszne pankejki. Są to nieduże puszyste naleśniki. Składniki były najprostsze: mleko, jajka, mąka. W połączeniu z wielkim zaangażowaniem i odrobiną słodkiego dżemu powstały takie cuda. Zadowolenie dzieci widać na ich buziach.      

60069490_2283097378420604_9074329387419041792_n.jpg59732176_850794285286590_3949294481043357696_n.jpg

59652442_398324160752923_8795673257874292736_n.jpg60014867_461953167680864_5473066203838676992_n.jpg


11 kwietnia odbyło się rodzinne spotkanie wielkanocne w duchu Zero Waste. Nasi wychowankowie razem z rodzicami i dziadkami przygotowali pisanki i zrobili pyszną pizzę. Jedząc pyszny poczęstunek zgłębili wiedzę na temat spożytkowania resztek jedzenia (łupiny z cebuli nadały się do malowania jajek, resztki jedzenia z lodówki znalazły swoje miejsce na pizzy). Spotkaniu towarzyszyła ciepła, świąteczna, rodzinna atmosfera.

Wielkanoc19.4.JPG


Pod koniec marca odwiedziliśmy Wojewódzką Bibliotekę Publiczną. Nie mieliśmy daleko, gdyż jest ona tuż przy Placu Wolności. Panie przygotowały dla nas warsztaty plastyczne, na których robiliśmy kartki urodzinowe, które mieliśmy wręczyć sobie w dniu osiemnastych urodzin.
biblioteka19.2.jpg 


W piątek byliśmy w sklepie Spartans ASG https://www.facebook.com/SpartansASG/

Pan Dominik opowiadał, czym jest ASG, o bezpiecznym używaniu replik prawdziwej broni palnej. Mieliśmy okazję postrzelać i przy okazji sprawdzić, jak dobry mamy cel. W sklepie znajdowały się także różne maski, w których wyglądaliśmy naprawdę świetnie.

Spartans8.jpg


W ostatni czwartek przygotowywaliśmy klasyczną jajecznicę, urozmaiconą wędliną, cebulą i natką pietruszki. Do tego zrobiliśmy mizerię z ogórków i szczypiorku. Danie to, choć bardzo proste, wywołało zachwyt na naszych twarzach. Mniam!

Na kolejnych zajęciach kulinarnych robiliśmy tradycyjne danie kuchni rosyjskiej – pelmeni. Są to małe pierożki z nadzieniem mięsnym w środku składającym się z surowego mięsa mielonego, cebuli i przypraw.  Ciasto do pierogów robiliśmy jak zwykłe ciasto na pierogi – mąka, jajko i gorąca woda. Można je podawać ze śmietaną. Smakują wtedy najlepiej.

Jak w każdy czwartek odbyły się zajęcia kulinarne. Tym razem postawiliśmy na coś słodkiego. Przygotowywaliśmy serniczki. Robi się je z białego sera, kaszy manny, mąki oraz jajka. Wszystko się miesza razem  i smaży na patelni. Ważne jest to, aby serniczki smażyły się nie mniej, niż dwie minuty z każdej strony. Podawaliśmy je z dżemem truskawkowym. Pycha!

W kolejny czwartek gotowaliśmy przepyszne spaghetti bolognese. Spaghetti nie jest wymagającą potrawą, zatem wystarczyły dobre pomidory, mięso, przyprawy i makaron. Na samym początku trzeba było podsmażyć cebulę, dodać do tego mięso mielone, a na samym końcu dołożyć pomidory z puszki i ulubione zioła. My dodaliśmy bazylię, oregano, rozmaryn, pietruszkę oraz czosnek. Wszystkim smakowało i byliśmy tak najedzeni, że potem poszliśmy poleżeć.

serniczki5.jpg


Tłusty czwartek w Ognisku
Z okazji tłustego czwartku na zajęciach kulinarnych przygotowaliśmy oponki serowe. Składniki: twaróg półtłusty, cukier, proszek do pieczenia, żółto z jajka, masło. Sposób przygotowania: twaróg mieszamy z masłem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i żółtko i cukier i zagniatamy ciasto. Następnie robimy małe kulki, które rozwałkujemy ciasto. Robimy formę jak na oponki, potem smażymy w głębokim oleju. Smacznego!

tłusty_czwartek19.11.JPG  


Wrotki w Skate Town
Od razu po feriach jako rozpoczęcie dobrego tygodnia wyszyliśmy całą grupą na wrotki do Skate Town w Plazie. Mieliśmy tam okazję spróbować prawdziwej jazdy na wrotkach i nauczyć się paru drobnych sztuczek. Pomimo kilku upadków i stłuczek, wszyscy wrócili z uśmiechem na twarzy. 

52732919_399634453937524_8482402419228016640_n.jpg


Ferie zimowe w Ognisku
W pierwszym tygodniu ferii, mimo braku śniegu, atrakcji nie brakowało. W poniedziałek w ramach wyjścia do Biblioteki odbyło się spotkanie z bohaterem z ulubionej książki. We wtorek odbył się spacer śladami Józefa Czechowicza, zakończone warsztatami w Muzeum lubelskiego poety. Dzieci poznały także historię Miasta Lublin w Muzeum w Bramie Krakowskiej. W środę w Kinie Bajaka dzieci obejrzały film pt: „Sekretny świat kotów”. W czwartek odwiedziły „Wioskę Indiańską” w Atrium Felicity. W piątek w Dworku im. Wincentego Pola odbyły się zajęcia pod hasłem „Ile jest warte szlacheckie słowo”.
W drugim tygodniu ferii dzieci wybrały się do Skende Shopping, gdzie wzięły udział w turnieju Lego Games, odwiedziły rówież wystawę w Galerii Labirynt, z Panią przewodnik, Magdą wybrały się na kolejną wycieczkę, tym razem do Muzeum Lubelskiego na Zamku, w kinie Bajka obejrzały film „Ralph Demolka  w internecie”, a na zakończenie udały się ferii do Tarasów Zamkowych.

 ferie.zima19.6.JPG


Wizyta w „Galerii figur ze stali”

W ostatnim tygodniu przed feriami wybraliśmy sie do Centrum Spotkania Kultury na wystawę „Galerii figur ze stali”. Mogliśmy tam zobaczyć między innymi bohaterów filmu Avatar, bajek i hit motoryzacji- lamborghini. Później zeszlismy piętro niżej, gdzie znajduje się Sensoryczny Plac Zabaw. Poprzez zabawę i dotyk można tam rozwijać wyobraźnię i poszerzać wiedzę z dziedziny fizyki, sensoryki i motoryki.


phoca_thumb_l_pokojsensoryczny19.5.jpg
 


Zajęcia kulinarne – luty

W lutym na zajęciach kulinarnych dzieci robiły szaszłyki oraz gotowały zupę pomidorową.

phoca_thumb_l_kulinarne.luty19.5.JPG


Wspomnienia śnieżnej zabawy w Parku Ludowym

 phoca_thumb_l_Zima_Ludowy19.6.jpg


Wyjście Do Dzikiego Pokoju
W ostatnim czasie postanowiliśmy zorganizować wyjście do Dzikiego Pokoju, znajdującym się w Centrum Kultury. Było tam ciekawiej, niż mogliśmy się spodziewać – naprawdę było dziko. W pokoju znajdowały się różnego rodzaju gry planszowe, jak i również artykuły plastyczne, które wykorzystywaliśmy do zrobienia piasku kinetycznego. Bawiliśmy się także na huśtawce, która była zawieszona pod sufitem. Zachęcamy do przybycia tam, ponieważ można się dobrze zabawić.

phoca_thumb_l_dziki_pokoj4.jpg


Zajęcia kulinarne – styczeń
Jak co czwartek w naszym Ognisku odbyły się zajęcia kulinarne, na których robiliśmy dwa rodzaje klusek. Pierwszy z nich, to kluski śląskie, przygotowywane tradycyjnie ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajek. Dzieci z Ogniska zrobiły ciasto, z którego potem ulepiły mnóstwo małych i pysznych kluseczek. Następnymi, które przygotowaliśmy, były kluski leniwe. Robiło się je równie łatwo, co poprzednie, tylko dodawało się biały twaróg. Wszyscy dobrze się spisali, a Pani Kinga była zadowolona z rezultatu naszych zajęć.

phoca_thumb_l_Tesco19.11.JPG


Dzień babci i Dzień dziadka
Jak co roku organizowaliśmy w naszym Ognisku Dzień Babci i Dziadka. Dzieciaki przygotowały małą część artystyczną, na której zaprezentowały kilka wierszy dla dziadków. Po występie dziadkowie wraz ze swoimi wnukami uczestniczyli w warsztatach, na których mieli okazję samodzielnie wykonać saszetki z ziołami, które można wykorzystać nie tylko w kuchni. Następnie wszyscy udali się na słodki poczęstunek – w końcu u babci zawsze jest słodko. 

phoca_thumb_l_babcia.dziadek19.10.JPG


W Środowiskowym Ognisku Wychowawczym realizowany jest obecnie program dożywiania „Zdrowo jeść” 

tesco_fundacja_obraz_230_v2.jpg
programdozywiania2017.jpg

– sałatka z kurczakiem Dodaliśmy do niej  filet z piersi kurczaka, ananasa,    kukurydzę , paprykę i pomidorki koktajlowe. Wymieszaliśmy wszystko z sosem,    który wcześniej sami przygotowaliśmy.

Powrót po wakacjach. Na zajęciach w ognisku zrobiliśmy piękne notesy, w których to zostaną zapisane nasze jesienne przemyślenia i marzenia. Na zajęciach kulinarnych przypomnieliśmy sobie morskie wakacje i przyrządziliśmy chrupiące ośmiorniczki… z parówek!

W ostatni piątek miesiąca zorganizowaliśmy w Ognisku imprezę urodzinowo-   imieninową dla wszystkich podopiecznych, którzy obchodzili swoje święto we    wrześniu. Był tort,  ciasteczka, przekąski i śpiewane Sto Lat. A jak się    bawiliśmy można zobaczyć na zdjęciach.

30 października odwiedziliśmy cmentarz przy ul. Lipowej w Lublinie. Zapaliliśmy    znicze na pomniku „dzieci zamojszczyzny”, ofiar hitlerowskich z 1943 roku, a    także przy pomniku ofiar zbrodni katyńskiej z 1940 roku.

22.11 gościliśmy panią pielęgniarkę i jesteśmy zachwyceni! Nauczyliśmy    się zasad udzielania pierwszej pomocy, przećwiczyliśmy resuscytację oraz    zajęliśmy się nakładaniem opatrunków i bandaży – możemy śmiało powiedzieć, że    zajęcia się udały.

Do Ogniska przed świętami zawitał Gwiazdor. Na początek było trochę słodkości,    które przygotowywaliśmy dnia poprzedniego, a później przeszliśmy do    najważniejszego – rozpakowywania prezentów. Każdy dostał swój wymarzony    upominek, np. ukulele, keyboard, samolot sterowany, słodkiego pluszaka do    przytulania i wiele innych. Było mnóstwo radości, a ze wzruszenia pojawiło się    nawet kilka łez

Facebook
Przejdź do treści